Tuesday, 5 November 2013

Resepi Pavlova

sejak-sejak dah duduk rumah ni... Tekak berselera sangat..
lagi-lagi bukak facebook tengok diorang asyik update macam-macam makanan kan..
so tekak ni lagi lah macam-macam permintaan dia.. hehee
dulu selalu order je.. Tapi bila cuti-cuti ni pasang niat nak buat sendiri lah..
Belajar yerr.. Belajar.. so kita pun google lah resepi-resepi yang adaaaa..



Tertiba jumpa resepi PAVLOVA ni.. Tengok macamm senang jee.. so kitaa pun mencuba laaaa.. heheee

BAHAN - BAHAN :

Meringue
4 Putih Telur
1 cawan gula halus (boleh kurangkan)
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung

Hiasan
3/4 cawan wiping cream
strawberry / Kiwi/ pelam/ anggur ( Anything sour )



Oven
1. Pre-heat oven pada suhu 150 darjah celcius

Meringue
1. Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih (foamy) macam sabun dalam bath tab.. cewahh.. =P
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed.. Nak senang tekan turbo teruss je
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk or kilatt..

* Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas mixer (terbalik kat kepala.. kalau tak jatuh okey letuww)

5. letakkan kertas minyak yang dah di lukis bulatan.. tapi nak agak2 bulatan pun boleh jee
6. Tuang meringue tu atas bulatan tuu.. tuang comel2 yerr
7. Bakar selama 1jam 15min .. tengok pada over laa
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika.. Bukak tapi jangan keluarkan dulu... Biar jee diaa sejuk tau.. 

PANTANG LARANG GITUWW
** make sure putih telur je yang digunakan.. bekass tu bersih xda air.. xda habuk or pape pun lahh..

 Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whiping cream sampai gebuuu.. kita guna brand value pride ni.. sedap dah manis macam ice cream je rasaa diaa.. nyam2.. balance dah gebu tu siap kita makan gituw jee.. heheee


2. Hias dengan buah apa-apa jee.. macam anggur ke.. kiwi kee.. yang masam2 laa.. sebab meringue tu dah manis kan.. kita letak pelam semalam.. then rasa ni jadi macam manggo delight secret recipe pulakk cream n mangga tuu.. heheee

tadaaaaaa.. percubaan keduaa menjadi.. tapi hias comott sikittt.. tapi rasaa boleh pergi jauh laa.. hehehe cuma gula kena kurangkann..
okey esok2 kongsikan resepi lain pulak yerr..
cuba lah.. Tak susah pun.. buat makan suka-sukaa =)


-eyla joe-


No comments:

Post a Comment